2024.03.28, Csütörtök

Mi lesz az olaszrizling új neve?

boraszportal.hu

2016.09.26. 14:29

A Borászportál többször is beszámolt róla, hogy új nevet keresnek hazánk legnagyobb területen termesztett fehérszőlő fajtájának, az olaszrizlingnek. Itt vannak a névötletek, a győztest az Olaszrizling Október Nagykóstolón hirdetik ki október 8-án.

Hirdetés

Nyár végéig lehetett nevezni az olaszrizling új, nemzetközileg is jól csengő névváltozatára. A névkeresést elindító három balatoni borász szervezet pedig az elmúlt hetekben összesítette a beérkezett ötleteket, melyeket a boraszportal.hu közzé is tett.

Íme a javaslatok:

olasz, olas, oriz, oris, nemes, nobilis, pannon, pannon nemes, pannonier, kárpát, kárpáti, carpat, carpat blanc, kárpát blanc, hunor, magor, magorka, rezeda, rizola, orient, solaris, hamvas, pannobilis, monarch, monarchia, duna, istros, ister, balaton, pelso, opalin, mandolin, mandulina, mandula, mandola, rezedli, rezedium, iris, balaton zöldje, napfényherceg, hunizling, borling, borlingva, nyáríz, lelling, árvalányhaj, ollarillo, olarilo, obsitos, liringoza, bazaltrezgő, cimbora, napfoltmintás, zamatgazdag, lacuska, operettó, grácia, kárpátszőke, senzum, alba, regina, alba regina, pannon princess, magyarízleng, hunezízig, hunizling, fürtös, olyanmintmi, medris, hungarizli

Az olaszrizlingnek hazánkban és a környező országokban is számos névváltozata ismert. A magyarral együtt a legtöbb névváltozat az olasz és a rizling szavak helyi megfelelőit rejti, miközben a fajtának nincs sok köze Olaszországhoz, valamint nem rokona a tőle eltérő borkarakterű és világszerte ismert Rieslingnek. 

A Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex szerint Közép-Európán kívül a fajta alig ismert és félrevezető neve miatt általános magyarázatra szorul. Ezért szeretnének egy olyan hivatalos névváltozatot bevezetni, amely mentes a félrevezető megnevezésektől, nemzetközileg is jól használható, és utal a szőlőfajta valamilyen jellegzetességére - írja a Vinoport.

 

A szakma egyébként eléggé megosztóan vélekedik a kérdésről a Borászportál nem reprezentatív felmérése szerint. Valaki egyetért, valaki egyáltalán nem tartja jó ötletnek, vannak akik óvatosabban fogalmaznak.

 

A beérkezett nevek jellemzően két fő csoportra oszthatók. Egy részük az Olaszrizling szómódosított változatai, mások a fajta kárpát-medencei, duna-menti eredetét hangsúlyozzák, de sok a népiesen játékos fantázianév is. A végső szinoníma-javaslatot a három szervezet és a HNT közösen választja ki. A győztes nevet október 8-án, az Olaszrizling Október Nagykóstolón hirdetik ki.

 

Aktuálisborászatolaszrizling